sidearea-img-1
Kreatív ügynökségként tudjuk, hogy mindig a maximumot kell kihozzuk minden egyes projectből. Nincsen két egyforma vállalkozás, ahogyan nincs két egyforma kampány sem: számunkra fontos a komfortértzedet: szeretjük éreztetni Veled, hogy fontos vagy!

Blog

Home / All  / News  / Megdőlt a rekord: Tizenegyszeres áron kelt el egy 18. századi grafika

A BÁV 17. Grafikai aukciójának legnagyobb sikerét a francia barokk tájképfestő, Claude Lorrain nevével jelzett, ám néhány évtizeddel később készült akvarell aratta, mely 120 000 forintról indult, majd virtuóz licitharcot követően jutalékkal együtt 1 750 000 forintért talált gazdára. Kernstok Károly Férfi akt című képe is szépen szerepelt, nyolcszoros áron kelt el. Népszerűek voltak továbbá a klasszikus, figurális rézkarcok: Maurer Dóra, Kmetty János, Kondor Béla, Szabó Vladimír, Rékassy Csaba és Gross Arnold munkái. Az árverés egyik legérdekesebb tapasztalata, hogy az elmúlt évekhez képest sokat erősödött az online jelenlét, a licitek nagy része ezen az estén már elektronikus úton érkezett. 

Szerdán első alkalommal adott otthont árverésnek a tavaly megújult, Szent István körúti BÁV Aukciósház, aholnagy meglepetést okozott egy Claud Lorrain nevével ellátott XVIII. századi alkotás. A Táj pásztorokkal címet viselő mű ráadásul megszerezte a BÁV grafikai aukcióinak eddigi legnagyobb szorzóját. A 120 000 forintos kikiáltási árról induló licit végül tizenegyszeres szorzóval zárult, így a mű bőven 1 millió forint felett került leütésre. Az akvarell különlegességéhez hozzátartozik, hogy egykor a Csontváry-hagyaték megmentőjeként is ismert Gerlóczy Gedeon építész gyűjteményének a része volt. Akárcsak David Cox, XIX. századi angol tájképfestő Tengerpart bárkávalcímű grafikája, amelyre szintén nagy volt az érdeklődés, 160 000 forintról indult és jutalékkal együtt 1 375 000 forintért talált gazdára

Salvador Dalí Unikornis című alkotására is többen licitáltak, a 350 000 forintért elkelt tétel méltán mutatja, hogy milyen különleges darabokat lehet találni egy grafikai aukción. A műfajban rejlő, sok szempontból még kiaknázatlan lehetőségeket jól illusztrálja, hogy sok a magas szorzó és az alacsonyabb áron kínált tételekre mutatkozó igény is folyamatosan nő. A 17. Grafikai aukción e tekintetben jól szerepeltek a klasszikus rézkarcművészek. Maurer Dóra és Gross Arnold összes tétele elkelt, nem ritkán háromszoros vagy négyszeres áron. Ez igaz Patkó Károly Árkádiai jelenet című, 1922-ben készült rézkarcára is, mely 40 000 forintól indult és 170 000 forintál állt meg a licit. A női művészek sorához csatlakozva Keserü Ilona is kiemelt figyelmet kapott, Több oldalról nézhető című szitanyomata 360 000 forintól indult és jutalékkal együtt egymillió forint felett talált gazdára. 

A Művészeti Aukciókon rendszeresen sikerrel szereplő művészek ezúttal sem okoztak csalódást. Kernstok Károly Férfi akt című grafikája például megnyolcszorozta induló árátCzóbel Béla most árverésre bocsátott tételei közül a legnagyobb érdeklődést a Csendéletcímű plakát kapta, mely 24 000 forintól indult, majd végül 175 000 forintnál zárult le a licitálás. Perlrott Csaba Vilmos munkái már korábban is jól szerepeltek a grafikai aukciókon, most Női aktcímű tussal készült alkotása kelt el a kikiáltási ár ötszörösén. A májusi 81. Művészeti Aukción egy muzeális jelentőségű olajfestményével visszatérő Kondor Béla grafikai munkái mindig népszerűek, ez most sem volt másképp, Velencei Slágerbiennálécíműrézkarca jutalékkal együtt 350 000 forintért kelt el. 

Az est egyik legérdekesebb tapasztalata az online jelenlét erősödése volt. A tételekre ugyanis több módon, személyesen, telefonon, előre leadott vételi megbízással is lehetett licitálni. Mégis az árverés ideje alatt az online lehetőség volt az egyik legnépszerűbb, hiszen a leütésre kerülő alkotások közel felére elektronikus úton érkezett az ajánlat. 

A BÁV idén ünnepli 250 éves évfordulóját. Az első árverést 1920-ban tartották, vagyonmentő célból.  Aukcióink értékmegőrző szerepe azóta is töretlen, ugyanakkor fontos hangsúlyt fektetünk a folyamatos megújulásra. Ennek részét képezi az is, hogy a művészet minél szélesebb közönséghez jusson el. Az elektronikus licitálási lehetőség ebből a szempontból is új kapukat nyit meg, és országhatárokat átlépve tesz eleget a növekvő ügyféligényeknek. A jövőben a BÁV online jelenlétét tovább szeretnék erősíteni.” – reflektált az eseményen tapasztaltakra Fertőszögi Péter, a BÁV ART művészeti vezetője.