sidearea-img-1
Kreatív ügynökségként tudjuk, hogy mindig a maximumot kell kihozzuk minden egyes projectből. Nincsen két egyforma vállalkozás, ahogyan nincs két egyforma kampány sem: számunkra fontos a komfortértzedet: szeretjük éreztetni Veled, hogy fontos vagy!

Blog

Home / All  / News  / Olasz kurátorral indul a design LAB program 2023-ban

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2023-ban ismét elindítja a tervezők és a gyártók kollaborációját elősegítő inkubációs programját. Idén a tradíciók és innovációk keresztezése kerül a fókuszba: az Ügynökség ezúttal a nemzetközi kortárs design kiemelkedő alakjával, Rossana Orlandi-val működik együtt a program során. A design LAB curated by Rossana Orlandi programra a jelentkezés április 16-val elindult.

A design LAB inkubációs program elsődleges célja, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői, a gyártók és a tervezők között, illetve erősítse és korszerűsítse a hazai gyártói hátteret. A programnak köszönhetően tehetséges tervezők ötletei találkozhatnak professzionális gyártókkal, és közösen egyedi termékeket alkothatnak a kreativitás, spontaneitás és sokoldalúság mentén.

Az immár negyedik alkalommal induló program elismertsége évről évre növekszik a hazai kreatív szakma szereplői között. Az elmúlt években számos sikeres kollaboráció keretében több tucat versenyképes, innovatív termék született, amelyek a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt megállják helyüket. Az MDDÜ a program zárását követően is kiemelt figyelmet fordít a párosok fejlődésére, legfőbb célja a magyar iparági szereplők lehetőségeinek bővítése, az iparág versenyképességének növelése és az ágazat exportjának ösztönzése.

„Az MDDÜ-nél működésünk során folyamatosan figyeljük a szakmai változásokat, a piaci trendeket és igényeket, hogy a lehető legoptimálisabb támogatást tudjuk nyújtani az iparági szereplők számára. Az idei alkalommal a design LAB programunkat is ennek mentén alakítottuk át, szeretnénk még szélesebb körű láthatóságot és exportlehetőséget biztosítani a kollaborációk számára, amelyhez elengedhetetlen a nemzetközi szemlélet. A negyedik design LAB során ebben professzionális segítségünk lesz: a program a kortárs nemzetközi formatervezés legendás alakja, Rossana Orlandi együttműködésével jön létre” – fejtette ki a design LAB programról gondolatait Forintos-Szűcs Anita. Az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese hozzátette: „Úgy gondolom, a közös munka nem csupán megtiszteltetés, de elismerő visszacsatolás Ügynökségünk munkájára, a tehetséges hazai iparági szereplők termékeire és a magyar designiparra egyaránt.”

Rossana Orlandi a program teljes időtartama alatt kurátori szerepet tölt be, szakmai támogatásával segíti a kiválasztott gyártó-tervező párosokat, valamint támogatja a megvalósítási folyamatokat. Szakmai tapasztalata által olyan tervek és a program végén termékek tudnak készülni, amelyek nemzetközi szinten is helytálló minőséget képviselnek. Az MDDÜ programja ezáltal megújult elnevezéssel tér vissza: design LAB curated by Rossana Orlandi néven veszi kezdetét. A program során kiemelt szempont lesz a magyar kultúra és a hagyományok megőrzése, egyidőben a nemzetközi elvárásoknak való megfeleléssel.

„A Magyar Divat & Design Ügynökség egyik fontos célja, hogy támogassa a hazai márkák nemzetközi piacra lépését. A Rossana Orlandival kötött stratégiai partnerségünk ehhez a törekvéshez járul hozzá. Az ilyen együttműködéseknek köszönhetően a magyar tervezők munkái nemcsak helyet kapnak a nemzetközi design eseményeken, hanem reflektorfénybe is tudnak kerülni a nagyközönség előtt. A megjelenés révén betekintést engedünk a kortárs designszemléletünkbe, valamint a kulturális örökségünkbe is és erősíteni tudjuk az országimázst. Úgy gondolom, hogy a közös munkával egy újabb lépést teszünk afelé, hogy Magyarország a régió meghatározó design központjává váljon” – hangsúlyozta az együttműködés stratégiai jelentőségét Jakab Zsófia, vezérigazgató.

A negyedik design LAB a jelentkezés és a kiválasztás folyamatában is hoz változásokat, idén a tervezőké lesz az első lépés, hogy az április 16-án közzétett felhívásra termékötleteikkel jelentkezzenek. A jelentkezéseket Rossana Orlandi vezetésével egy kurátori csapat értékeli. A kiválasztott tervekkel az érdeklődő gyártók az MDDÜ weboldalán találkozhatnak majd, és vehetik fel a kapcsolatot a profiljuknak leginkább megfelelő és az általuk leginkább izgalmasnak vélt tervezőkkel. A program második szakaszában a gyártó-tervező párosok már közösen adják le a megvalósítási tervvel kibővített anyagukat.

A tervezői felhívás, a jelentkezés és további információk az alábbi linken elérhetőek.