sidearea-img-1
Kreatív ügynökségként tudjuk, hogy mindig a maximumot kell kihozzuk minden egyes projectből. Nincsen két egyforma vállalkozás, ahogyan nincs két egyforma kampány sem: számunkra fontos a komfortértzedet: szeretjük éreztetni Veled, hogy fontos vagy!

Blog

Home / All  / Uncategorized  / Új szabadalmi kutatási szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Kutatási szolgáltatásokkal bővíti szabadalmi hatósági eljárásait a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) annak érdekében, hogy a magyar feltalálók jutányosan és gyorsan nemzetközi védelem alá tudják helyezni innovatív ötleteiket. A szolgáltatás 2023. október 1-jétől érhető el.

A magyar kezdeményezésre 2016-ban létrehozott Visegrádi Szabadalmi Intézet megalapítása óta arra törekszik, hogy kedvező feltételeket teremtsen a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) azon vállalkozásai és feltalálói számára, akik a világ 157 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerét (PCT) igénybe veszik.

A 2023. október 1-jével bevezetni tervezett újdonságkutatási és szabadalmazhatósági véleménnyel kiegészített újdonságkutatási szolgáltatások hozzásegítik az ügyfeleket, hogy a lehető legkorábban, már a formális szabadalmi bejelentés megtételét megelőzően is megismerjék azokat az információkat, amelyek hozzájárulhatnak a sikeres oltalomszerzéshez.

„A VSZI célja az új szolgáltatásokkal, hogy tovább segítse a bejelentőket a nemzetközi szabadalmi rendszer hatékonyabb igénybevételében és a megalapozottabb oltalomszerzési döntéshozatalban. Ezzel is alapvetően a V4-ek nemzeti innovációs szereplőit és ökoszisztémáit kívánjuk támogatni, ugyanakkor az új szolgáltatások nemcsak a visegrádi szerződő államokban és a szomszédos országokban honos érdeklődők számára lesznek elérhetőek, hanem azokat származási országtól függetlenül bárki igénybe veheti” – emelte ki Stadler Johanna, a Visegrádi Szabadalmi Intézet igazgatója.

Az új, angol nyelven igénybe vehető szolgáltatások kedvező, 800, illetve 950 eurós áron, és rendkívül gyorsan, legfeljebb négy hét alatt elérhetővé teszik azokat a releváns információkat, amelyeknek a birtokában megalapozott döntés hozható a szabadalmi bejelentés megtételéről. A szolgáltatások igénybevételét tovább könnyíti, hogy nincsenek bonyolult alaki követelmények a találmányok ismertetésével kapcsolatban.

„A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala azért dolgozik, hogy régiónk minél több innovatív vállalkozása tudjon külföldön is szabadalmi oltalmat szerezni. Ebben a Visegrádi Szabadalmi Intézetre olyan partnerként tekintünk, amely a magyar szabadalmi bejelentők segítése mellett szolgálja régiónk összetartozását, egymás jobb megértését, és lehetővé teszi azt is, hogy a V4-ek szabadalmi bejelentői könnyebben tudjanak érvényesülni a nemzetközi piacokon. Mindez jól reagál a kormány Neumann János Programban lefektetett célkitűzésére, amely a vállalkozások, egyetemek, kutatóhálózatok iparjogvédelmi aktivitását kívánja fokozni” – hangsúlyozta Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Az új szolgáltatások igénybevétele semmilyen formában nem veszélyezteti a megoldás szabadalmi oltalomszerzését, mivel az ismertetett találmány (műszaki megoldás, eljárás) titokban marad, nem kerül közzétételre sehol. Amennyiben pedig a kapott eredmények alapján az ügyfél szabadalmi bejelentéssel él, a szolgáltatások keretében kapott információk segítségével rugalmasan alakíthatja a bejelentést az eredményes oltalomszerzés érdekében.

A Visegrádi Szabadalmi Intézet jelenlegi szolgáltatásaival kapcsolatos információk az alábbi honlapon érhetők el: https://vpi.int/hu/